пʼятниця, 3 квітня 2015 р.

Феномен Квітки Цісик

Я - квітка степова. Я всих і ничия. Одне лиш прошу, пам'ятай: Не рви мене і не ламай.Землі, життя - оквіта я. Я всих, твоя і ничия. 
Тоня Білоус



Українська земля щедро розкинула по світу свої таланти. Чарівна врода, прекрасна вдача, щедра душа і голос від Бога - це про Квітку Цісик, талановиту українську співачку із США. Їй би сьогодні, 4 квітня, могло виповнитися 62... Талановита співачка і щира українка Квітка Цісик народилася в родині українських емігрантів.. У родині, де завжди панувала пісня, де у пошані було художнє слово, театр. Дівчинка мріяла стати оперною співачкою  - і стала нею. Її чарівний і надзвичайно рідкісний голос - колораторне сопрано - приніс їй світову славу. У тогочасному музичному житті Америки Квітка Цісик була відома під псевдонімом Кейсі. Її запрошували до запису своїх альбомів відомі джазові, поп- і рок-зірки. Кейсі завоювала славу у США і стала високоплачуваною вокалісткою. Однак попри постійну зайнятість, вигідні контракти, Кейсі  повертається до витоків свого талану - української пісні. Українську пісню, мелодійну, неперевершену, майже не знали в Америці. Кейсі заповнює цю прогалину - надає мелодіям з України нового звучання. Її підтримують друзі, а особливо - родина. Старша сестра Марія добирає репертуар, виконує партії на фортепіано, мама підправляє призабуту українську вимову співачки, чоловік Джек Кортнер робить оранжування до пісень. Сама ж Кейсі не шкодує грошей для відомого симфонічного оркестру  США, разом з ним записує українські пісні. Кейсі знову стає Квіткою.
 Перший диск автентичної української пісні, який вийшов у 1980 році, був присвячений батькові Володимиру Цісику, скрипалю-віртуозу. Пісенний диск Квітки Цісик виграє високі  нагороди на престижному фестивалі в Едмонтоні за кращий дизайн, за краще оранжування народної пісні "Іванку" і за краще жіноче виконання. А ще через два роки альбом номінують на "Греммі". У 1889 році виходить другий альбом із символічною назвою "Два кольори". «Ця збірка пісень є бажанням мого українського серця вплести радісні нитки в розшарпане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу. Присвячую поривам нескореного українського духу і його безнастанним змаганням по обидвох боках океану», - пише співачка у присвяті до диска.
Голос Квітки Цісик нікого не залишає байдужим, він заворожує, він передає дух української пісні і ментальність самих українців. Кожна українська пісня - це не просто спів, це відкриття України в Америці та в світі.

У піснях Квітки Цісик переплелися свобода і натхнення, фантазія і життєвий оптимізм, радість і смуток, свобода і тривога... Душа співачки завжди належала Україні, хоч голос, можливо, - Америці. Втім, напевно, замало слів, щоб розповісти про чарівну Квітку Цісик. Квітку Цісик потрібно слухати серцем, щоб збагнути феномен її таланту...



Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...