вівторок, 17 березня 2015 р.

Золоті яблука з Едемського саду


Апельсини... Хто не любить ці смачні, соковиті, ароматні яблука? Думаєте, я помилилася? Аж ніяк. Так, так, саме про золоті яблука хочу розповісти сьогодні.
Як же потрапило слово "апельсин" у нашу мову? Відомо, що батьківщина цього екзотичного фрукта - Північний Китай. Звідси плоди поступово пересувалися на південь Азії. У Європу апельсини потрапили через Португалію, до речі, разом з назвою, яка складається із двох слів - "апель" - яблуко і "Сіна" - Китай. Як бачите, я не помилилася: апельсин - це китайське яблуко.

В українській мові слово "апельсин" знайшло ще й свого родича - помаранчу. От тільки слово "помаранча" потрапило в Україну зовсім іншим шляхом: через італійську, німецьку та польську мови. У перекладі з італійської "помаранча" означає оранжеве яблуко, оскільки італійське "помо" - це яблуко, перське "оранж" - оранжевий колір. До речі, слово "оранжерея" теж походить від імені усіма шанованого апельсина, якого французи називають просто - оранж. А ще додам, що італійці не усі апельсини називають помаранчами, а лише один сорт - гіркий апельсин.

Ще один родич помаранчі - мандарин. У португальській мові слово "мандар" означає "наказувати, розпоряджатися". Річ у тім, що португальці мали у Китаї свої колонії. Управляли цими землями місцеві китайські чиновники, яких португальці називали словом "мандарин" - "той, хто наказує". Згодом про мандаринів, вищих чиновників Китаю, які славилися своєю хитрістю, дізналися в Європі. А коли на базарах європейських міст з'явилися фрукти, якими начебто ласують китайські мандарини, то й самі плоди почали називати мандаринами, тобто "мандаринськими апельсинами".
Про апельсини створено безліч легенд. За них борються, їх крадуть, вони спричиняють війни,  омолоджують, і навіть дарують безсмертя.

А може, не яблуко, а саме апельсин був плодом пізнання добра і зла? Пам'ятаєте, Адам і Єва в Едемському саду могли коштувати все, чого душа забажає,- банани, ананаси, фініки... От тільки плоди одного дерева були під забороною. Це дерево росло осторонь від казкових райських джунглів і було всипане яскравими помаранчевими плодами, такими яскравими, що осліплювали очі. Дерево було обнесене огорожею, на якій висіла табличка із написом: "Тапу заахав" (їсти плоди суворо заборонено, бо вони є плодами пізнання добра і зла). Але ж вони були такі гарні... "Тапу заахав" - перекладається як "золоте яблуко". Правда, слово не прижилося, очевидно, через прикру історію з Вавилонською вежею. Адам і Єва, звісно, були з ганьбою вигнані з раю. Але, залишивши Едем, вони не забули прихопити із собою зернятка золотого яблука. 

Людство знайшло безліч мов, і кожен народ назвав "золоте яблуко" так, як йому було до вподоби: апельсин, помаранча, оранж, цитрус...
А от шкірку апельсина чомусь називають цедрою. Це що прикра помилка? Відомо, що давні греки, як засіб від молі, використовували кедр (cedr). Коли виявили, що шкірка апельсина теж відганяє міль і нагадує запах кедра, тому почали називати і шкірку золотого яблука словом "кедру", тобто "цедра". Давні римляни за аналогією до греків ці плоди називали "citrus" - цитрус.
Крім того, цілком можливо, що саме апельсин був і тим горезвісним "яблуком розбрату", яке стало причиною сварки між Герою, Афіною та Афродітою, а згодом причиною Троянської війни.
Але не все так погано. Існує ще одна легенда, що Гея (богиня землі) подарувала Гері (богині шлюбу) у день весілля із Зевсом золотий апельсиновий сад. Медовий місяць богів тривав понад триста років, а плоди цього дерева дарували вічну молодість та безсмертя Гері та Зевсу. Потік непроханих гостей до цілющого саду не можна було зупинити, тому золоті яблука вічної молодості,  весільний подарунок Геї, стерегли Геспериди і грізний дракон Ладон. А от здобуття яблук - один із дванадцяти подвигів Геракла.

Пам'ятник апельсину в Одесі
У магічні властивості апельсинів вірили різні народи. У Китаї апельсин - символ достатку та успіху. Дерева із соковитими плодами ростуть на вікнах і просто на видному місці, щоб закликати в хату щастя, поповнення родини і успіх. Східні народи  вважають апельсин символом плодючості. А от в Одесі апельсинуякий врятував місто від занепаду у 1800 році,  споруджено пам'ятник.
Отож, хай ці золоті яблука приносять у ваш дім щастя, продовжують молодість. Поділившись з дорогими вам людьми дольками апельсина, ви розділите з ними радість,  достаток, успіх, удачу, а відтак і щасливих людей стане набагато більше... Хай вам щастить!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...